LiteBit Review – Mijn ervaring met deze crypto broker

Je wilt gaan investeren/handelen in een van de meest bijzondere moderne uitvindingen: cryptocurrency. Je hebt je onderzoek gedaan, bent bekend met termen als HODL, BTD, bull- en bear markets en de blockchain (ook al is de laatste term minder noodzakelijk om te kunnen gaan handelen). Je weet wat je wilt gaan kopen of volgen maar je zoekt nog een plek waar je gaat handelen. Dit kan je doen op de cryptocurrency exchange zelf, of via een broker.

Update 2023: Litebit heeft besloten te stoppen met de hun service en raadt iedereen aan om zijn/haar coins over te nemen. Litebit werkt nu samen met Bitvavo om de crypto eenvoudig over te zetten. Je kan hier een account aanmaken bij Bitvavo voor een soepele migratie.

In deze LiteBit review neem ik je mee in mijn onderzoek naar LiteBit en mijn ervaringen met deze broker.

Wat is LiteBit?

LiteBit Review

LiteBit is vernoemd naar de eerste coin die je kon kopen op het platform, namelijk Litecoin. Nadat Litecoin beschikbaar was werd het snel mogelijk om in meer cryptocurrency’s te handelen, zoals Bitcoin, Dogecoin of Ethereum. LiteBit is een Nederlandse cryptobroker welke sinds de oprichting gevestigd is in Rotterdam. Ze hebben ruim 1,5 miljoen klanten die geregistreerd zijn op het platform. Op het moment verhandelen ze meer dan 40 cryptocoins.

Bij LiteBit ligt de focus op veilig en simpel kunnen handelen (hierover later meer) met de best mogelijke klantenservice. Naast de 24/7 geautomatiseerde Chatbot voor vragen kan je LiteBit direct mailen en zelfs op werkdagen bellen. Voor fraude is er een apart mailadres en telefoonnummer. De broker is in 2019 en 2020 vernoemd tot Best Crypto Broker, en zijn volgens de website onderweg naar de beste broker van Europa. Sinds februari 2019 is voormalig Marktplaats-directeur Olivier van Duijn de CEO van LiteBit. Het hele team bestaat op het moment uit meer dan 50 professionals uit ten minste 10 nationaliteiten, van Nederlands tot Braziliaans.

Voordelen en nadelen van LiteBit

Litebit App
Litebit App

LiteBit is één van de oudste brokers van Nederland en draait al een tijdje mee. Hier vind je alle voor- en nadelen van deze broker.

De voordelen:

  • Eenvoudig kopen en verkopen van 40+ cryptomunten.
  • iOS en Android app met wallets.
  • Geregistreerd bij De Nederlandsche Bank.

De nadelen:

  • Platform is al drie keer gehackt, waarvan klanten nog steeds last hebben (phishing). Er werd niet ingegaan op het uitkopen van de hackers.
  • Hoge kosten voor handelen (2%) en betalingskosten (voor bijvoorbeeld iDEAL).
  • Klein assortiment in vergelijking met de concurrentie.
  • LiteBit heeft veel geregistreerde klanten, maar de meesten zijn overgestapt naar andere platforms (zie handelsvolume Bitvavo).
  • Je verdient geen rente over je crypto.

Het goedkopere alternatief voor LiteBit

Bij Bitvavo krijg je toegang tot 120+ munten, gratis betaalmethodes, geen gesloten markten en betaal je tot wel 8x minder handelskosten. Ook kan je bij Bitvavo rente verdienen over je crypto.

Hoe start ik met handelen bij LiteBit?

Om zelf te kunnen gaan handelen bij LiteBit maak je eerst een account aan via LiteBit, of via de app. Vervolgens moet je je verifiëren met een geldig identiteitsdocument en een selfie, wat een vrij snel proces is. Als de verificatie goed is gekeurd kan je beginnen met handelen. Om in te loggen gebruikt LiteBit two-factor authentication (2FA). Als je inlogt moet je een code invullen die je per SMS ontvangt, of die je in Google Authenticator kan vinden (dit kan je zelf instellen).

Als je trouwens van locatie verandert, moet je opnieuw inloggen en je IP-adres via een verificatiemail ook weer bevestigen omdat de huidige sessie wordt gekoppeld aan je IP adres. Blijft je in de zelfde plek, dan hoef je niet elke keer het 2FA proces te doorgaan. Dit is weer een puntje veiligheid waar LiteBit veel op focust, hierover later meer.

Crypto kopen

Als je bent ingelogd, beland je op het dashboard waar je alle LiteBit credit transacties kan zien. Dit zijn alle transacties waar je geld hebt gestort of hebt opgenomen. Gestort geld wordt direct omgezet in LiteBit credits (1 credit is exact €1,-), met deze credits koop je je cryptocurrency’s. Het voordeel van deze LiteBit credits is dat aankopen en verkopen van crypto’s direct uitgevoerd worden. Naast het dashboard is er het Kopen scherm, waar je de huidige prijs van alle crypto’s kan zien, samen met de procentuele verandering ten opzichte van de afgelopen dag. Hier kan je ook prijsmeldingen instellen. Op het moment van schrijven staan er in totaal 46 crypto’s op deze lijst. Om crypto te kopen moet je dus wel eerst geld storten bij de broker. Dit kan je doen met iDeal, SEPA Bankwire, creditcard, Bancontact en Carte Bancaire.

Crypto verkopen

Om je eigen crypto te verkopen, moet je naar je wallet gaan. Na het valideren van je account (identiteitsdocument en selfie) is er automatisch een persoonlijk LiteBit wallet aangemaakt waarmee je heel overzichtelijk alle individuele wallets kan zien. Dit is een lijst van alle verschillende crypto’s die LiteBit aanbiedt, met jouw persoonlijke balans in de wallet van de cryptocurrency, de ASK koopprijs (voor hoeveel mensen nu de crypto willen kopen), de BID verkoopprijs (voor hoeveel mensen de crypto nu willen verkopen) en de gemiddelde marktwaarde op het moment.

Het feit dat je bij LiteBit al je wallets op één plek binnen LiteBit hebt heeft best veel voordelen: je hebt geen externe software nodig hebt om je wallets te beheren, transacties worden heel erg snel uitgevoerd en alles is beveiligd met de beveiliging van LiteBit.

LiteBit uitbetaling

Als een verkoop order succesvol is uitgevoerd, krijg je dit geld direct in je account terug als LiteBit credits, en kan je door met handelen. Deze credits kan je ook laten uitbetalen in fiat geld (euro’s dus). De uitbetalingen worden bij LiteBit twee keer per dag verwerkt en, afhankelijk van je bank, kan het tot drie werkdagen duren voordat het geld op je rekening staat.

Is LiteBit veilig en betrouwbaar?

De focus op veiligheid en controle maakt LiteBit een bijzondere broker. De broker is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB), waarvoor jaren werk nodig was om een zeer sterke fraude detectie en preventie afdeling op te bouwen. Zoals eerder gezegd, doet LiteBit aan verplichte persoonsverificatie, 2FA én IP-adres validatie voordat je kan gaan handelen. Deze maatregelen zijn vooral in lijn met de WWFT (de Wet ter voorkoming van Witwassing en Financiering Terrorisme, een wet uit 2008 welke onder Nederlandse banken erg veel werk heeft veroorzaakt) wat een wet is waar LiteBit zich zeer strikt aan houdt.

De DNB registratie betekent dat LiteBit zich aan de strenge regels houdt waar Nederlandse banken zich ook aan moeten houden. Neem het niet alleen van ons aan, CEO Olivier van Duijn zei het volgende toen ze voor het tweede jaar op een rij werden uitgeroepen tot beste cryptobroker:

Het toezicht op de sector begint vorm te krijgen. We vinden dat een goede zaak, want we draaien op vertrouwen. We houden de snel veranderende wet- en regelgeving omtrent crypto goed in de gaten, zodat we een veilige omgeving kunnen creëren voor onze klanten.

CEO Olivier van Duijn

Niet alleen is LiteBit geregistreerd bij de DNB, maar het is ook de eerste cryptopartij die (sinds 2021) geregistreerd is bij de Franse toezichthouder, en is één van de 15 cryptoplatformen wereldwijd die geregistreerd is bij de Autorité des Marchés Financiers. Dus op Europees vlak is LiteBit, wat betreft veiligheid, enorm sterk. Verder houdt LiteBit zich natuurlijk netjes aan andere verplichte regels, zoals de privacywet AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming).

LiteBit DNB Registratie
LiteBit DNB Registratie (bron: DNB.nl)

Alle data bij LiteBit verstuurd wordt, tussen jou en de LiteBit website, is versleuteld met TLS-versleuteling (Transport Link Security). De verbinding tussen jou en de LiteBit website wordt veilig versleuteld en jouw data wordt beschermd vanuit LiteBit zelf. Naast deze encryptie houdt LiteBit logboeken bij van alle verzoeken met betrekking tot jouw persoonsgegevens. Ondanks deze veiligheidsmaatregelen is LiteBit sinds de lancering al drie maal succesvol gehackt, waarbij klantgegevens gestolen zijn.

Wat verder nog belangrijk is voor de crypto handelaar met een verre horizon is dat LiteBit gebruik maakt van cold storage. Dit houdt in dat jouw crypto’s op jouw wallet blijven staan, ongeacht of de servers ooit offline zijn.

LiteBit kosten

Deze veiligheid is natuurlijk enorm mooi en belangrijk, maar komt voor de consument wel met een prijskaartje. LiteBit, vooruitstrevend als ze zijn, is een van de duurdere brokers. Gemiddeld genomen moet je 2% aan transactiekosten betalen, afhankelijk van de coin die je koopt of verkoopt. Als je dus €1000,- aan Bitcoin zou kopen, krijg je € 980 aan Bitcoin, en gaat € 20 naar LiteBit.

Bij Bitvavo liggen deze kosten maximaal op 0.25%, en voldoen zij aan dezelfde eisen als LiteBit. Door een goedkopere broker te kiezen kan je bij aankoop al besparen op je investering en heb je in theorie sneller winst.

Het goedkopere alternatief voor LiteBit

Bij Bitvavo krijg je toegang tot 120+ munten, gratis betaalmethodes, geen gesloten markten en betaal je tot wel 8x minder handelskosten.

Conclusie van deze LiteBit review

Marktkapitalisatie

Beginner-proof
Handelskosten en transparantie
Functionaliteiten
Support

Samenvatting

LiteBit is dus een Nederlandse, zelfs Rotterdamse cryptobroker die in 2017 precies op tijd live was gegaan voor de bull run van Bitcoin, waardoor het een vliegende start heeft gemaakt. Het is een broker met uitstekende veiligheid door de drie niveaus aan beveiliging van je account: telefoon verificatie, IP-check en ID verificatie.

De registratie bij De Nederlandsche Bank én de Franse financiële autoriteit is de kers op de veiligheidstaart.

Er zijn echter een hoop concurrenten actief die goedkoper zijn en een beter platform hebben met meer functionaliteiten.

3.5
Is LiteBit betrouwbaar?

LiteBit doet aan verplichte persoonsverificatie, 2FA en IP-adres validatie voordat je kan gaan handelen. Daarnaast zijn ze geregistreerd bij De Nederlandsche Bank en de Franse toezichthouder.

Wat zijn de handelskosten bij LiteBit?

LiteBit is een redelijk dure broker, waarbij de kosten kunnen oplopen tot wel 2%. De handelskosten worden verwerkt in de koersprijzen en worden dus niet transparant getoond. Er zijn veel goedkopere alternatieven te vinden.

Is LiteBit makkelijk in gebruik?

Ja, het platform is zeer makkelijk te gebruiken voor beginners en richt zich dan ook alleen op beginnende investeerders. Geavanceerde ordermogelijkheden hoef je niet te verwachten van LiteBit.