Bitvavo Review – Mijn ervaring met deze exchange

Cryptohandel is booming en daarvoor is een goed en betrouwbaar handelsplatform essentieel. Dit is vast niet de eerste Bitvavo review die je leest en het zal je opgevallen zijn dat er vaak over Bitvavo gesproken wordt op crypto blogs. Dat kan óf betekenen dat Bitvavo een flink marketingbudget heeft óf dat het echt gewoon een goed platform is. Ik hoop dat je in deze review een antwoord krijgt op al je vragen en wellicht nieuwe inzichten krijgt tegenover andere reviews.

Even over mij, ik handel al sinds de oprichting bij Bitvavo en heb alle ontwikkelingen zelf meegemaakt. Ik zal deze Bitvavo review zo objectief mogelijk proberen te schrijven, maar ik vind het zelf oprecht een fijn platform en staat op nummer 1 in mijn beste exchanges overzicht. Ondanks dat probeer ik kritisch te blijven en kaart ik ook verbeterpunten aan. Mocht je het over bepaalde uitingen niet eens zijn, stuur mij dan vooral een mailtje (met argumentatie uiteraard).

Verder mag ik als blog een extra welkomstbonus weggeven aan mijn bezoekers. Wanneer je via ons een account registreert dan mag je 1.000 euro gratis handelen via de exchange binnen de eerste 7 dagen.

Over Bitvavo

Bitvavo is een cryptocurrency handelsplatform waar je eenvoudig cryptovaluta kan kopen, verkopen en beheren. Momenteel kan je 190+ crypto’s verhandelen bij Bitvavo en dit aanbod groeit regelmatig. Waar andere Nederlandse handelsplatformen zich alleen richten op beginners (Bitcoin Meester en Litebit bijvoorbeeld), richt Bitvavo op zowel beginners als gevorderde handelaren. Dit doen ze door een basis en geavanceerde omgeving aan te bieden. In Nederland is dit een unieke stap en heeft voor het succes van Bitvavo gezorgd.

Je kan hier dus eenvoudig crypto kopen met iDEAL of Bancontact om dit voor een periode aan te houden. Of je kan actief crypto tegen crypto verhandelen om winst te maken. Bitvavo maakt dit alles interessant, omdat de handelskosten hier extreem laag zijn.

Als je de (maximale) kosten vergelijkt met andere Nederlandse concurrenten, zoals Litebit, dan is dit een behoorlijk verschil. Bij Litebit betaal je 2% per transactie, terwijl je bij Bitvavo maximaal 0.25% betaalt. Vroeg of laat kom je erachter dat de handelskosten van een platform een groot deel van je winst opsnoept en dat het verstandig is om de kosten te minimaliseren.

Alle crypto platforms in Nederland moeten voldoen aan (te) strenge eisen, en Bitvavo dus ook. Dit houdt in dat ze geregistreerd zijn bij De Nederlandsche Bank en ze zich actief inzetten om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan. Dit juichen we uiteraard toe, maar het zorgt voor meer handelingen voor de consument. Zo is een ID-registratie vanaf heden verplicht bij alle platforms.

Waarom Bitvavo betrouwbaar is

Wanneer je gaat handelen bij een platform dan verwacht je dat het voldoet aan jouw wensen en eisen. Daarnaast is de veiligheid van een platform ook erg belangrijk, maar houd er rekening mee dat jij ook invloed hebt op de beveiliging van je account.

 • Bitvavo is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB) en zet zich actief in tegen witwassen.
 • Veiligheid staat voorop, zo hebben ze aantal veiligheidsmaatregelen genomen zoals: 2FA, apparaat management, anti-phishing codes, offline opslag van tegoeden en opname whitelisting.
 • De kosten en spread per transactie zijn duidelijk zichtbaar, de meeste brokers verwerken dit sneaky in de koers.
 • Bitvavo is nog nooit gehackt.
 • Duidelijkheid wat met je vermogen gebeurt bij een faillissement. Alle funds worden beheert door een aparte stichting, waardoor funds bij een faillissement van Bitvavo B.V. altijd beschikbaar blijft. Uniek in Nederland.
 • Verzekeringen voor wallets via een Coinbase Custody integratie. Uniek in Nederland.
 • Verzekering voor accounts tot €100.000 (wanneer iemand je account hacked en je crypto steelt).
 • Geografische verspreiding van cold wallets en kluizen van bank-niveau.
 • Hoge uptime van dienstverlening, ik heb zelf 1 keer meegemaakt dat op 25 april 2021 de onderhoud met 3 uur uitliep. Niet wenselijk, maar kan gebeuren en goede communicatie vanuit Bitvavo. Andere platforms liggen er soms meerdere keer per maand uit (ik zal ze hier maar niet noemen).
 • Uiteraard een KvK-inschrijving, maar dat zegt niet zoveel meer tegenwoordig.

Zoals eerder vermeldt is Bitvavo marktleider in Nederland, België en zeker nog wat andere Europese landen. Je kan zelf het huidige volume bekijken op CoinMarketCap en dit vergelijken met bijvoorbeeld Litebit. Op het moment van schrijven is het volume van Bitvavo 20 keer hoger en dat is écht een groot verschil.

Dit geeft duidelijk aan dat meer mensen handelen bij Bitvavo en hier ook actiever handelen met grotere hoeveelheden. Waar Litebit ervoor kiest om op een niet transparante manier hoge kosten te rekenen (kosten zitten in de koers verwerkt), heeft Bitvavo gekozen om extreem lage kosten aan te bieden. Dit heeft uiteindelijk goed uitgepakt, want steeds meer handelaren worden bewust van de kosten en stappen over.

De veiligheid van je account begint overigens bij jezelf. Maak altijd gebruik van de veiligheidsopties zoals:

 • Een uniek e-mailadres gebruiken.
 • Een sterk wachtwoord gebruiken.
 • 2FA inschakelen.
 • Anti-phishing code activeren.
 • Bitvavo.com opslaan in je favorieten en niet opzoeken via een zoekmachine.
 • Nooit inloggen via een e-mail.

Voordelen en nadelen van Bitvavo

Zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt, ben ik een groot fan van Bitvavo. Ik wil echter wel kritisch blijven in deze Bitvavo review, dus heb ook een aantal kritische punten waar je rekening mee moet houden.

Voordelen

 • Geschikt voor beginners en gevorderde handelaren, je hoeft niet te switchen van platform.
 • Hoge beschikbaarheid en veel positieve Bitvavo reviews op het internet.
 • Extreem lage kosten en de goedkoopste exchange van Nederland en België.
 • Gratis storten met iDEAL, Bancontact en bankoverschrijving.
 • Voor iedere munt en token ontvang je een eigen crypto wallet.
 • Stakingopbrengsten (rente) over bepaalde munten.
 • Transparantie in de kosten.

Nadelen

 • Geen telefonische support beschikbaar.
 • Onderhevig aan de strenge Nederlandse wetgeving (ID verificatie en screenshots van wallets verplicht).
 • Geen ondersteuning van Futures (leverage) of Opties handel.

Functionaliteiten van Bitvavo

Hier zal ik aantal van de belangrijkste functionaliteiten toelichten.

Crypto kopen en verkopen

Via het basisinterface kan je eenvoudig alle ondersteunde cryptomunten kopen en verkopen. Stort simpelweg tegoed via jouw favoriete betaalmethode en zet je euro’s om in bijvoorbeeld Bitcoin. Dit proces spreekt redelijk voor zichzelf en je munten worden binnen enkele seconden in je wallet geleverd.

Nieuwe gebruikers mogen 1.000 euro gratis verhandelen wanneer je doorverwezen wordt door een partner. Leuke bonus en je ondersteunt mijn blog hiermee, maar het hoeft natuurlijk niet.

Wanneer je je crypto weer wilt verkopen, draai je het proces om en ruil je je crypto om voor euro. Je euro kan je vervolgens weer uit laten betalen op je bankrekening.

Geavanceerde crypto handel

Via het geavanceerde handelsinterface kan je geavanceerde orders plaatsen, zoals limietorders en stop losses. Wanneer je echt wil gaan handelen en de kosten wilt minimaliseren, is het verstandig om dit interface te gebruiken. Wanneer je namelijk een limietorder plaatst, krijg je direct korting op de handelskosten. Wanneer je volume omhoog gaat, ontvang je extra kortingen.

Bitvavo geavanceerde handel

Staking

Door Staking te activeren kan je extra rendement genereren met je crypto holdings, zonder extra risico’s (behalve dat de koers van de munt kan dalen). Via het Staking platform kan je zien welke percentages Bitvavo toekent, en dit wordt wekelijks bij je account bijgeschreven.

Dit is een handige methode om een passief inkomen te genereren. Vergelijk het met een rente die je vroeger kreeg van de bank, maar dan in crypto. Houd rekening mee dat je uitbetaald wordt in crypto, en je uitbetaling dus ook onderhevig is aan koersschommelingen.

Conclusie van deze Bitvavo review

Marktkapitalisatie

Beginner-proof
Handelskosten en transparantie
Functionaliteiten
Support

Samenvatting

Naar mijn mening heeft Bitvavo de nummer 1 positie in Nederland echt verdiend. Ze bieden lage kosten (en gaan dus niet voor hoge winsten), een groot aanbod (kan natuurlijk altijd groter) en je kan vanaf een laag bedrag investeren. Daarnaast is het platform beschikbaar voor veel type handelaren, zoals beginners als gevorderde.

Steeds meer cryptohandelaren houden rekening met de handelskosten, om hun winsten te maximaliseren. Dit is duidelijk zichtbaar in de groei van het platform en het handelsvolume.

Grootste nadelen van het platform zijn dat het alleen digitaal beschikbaar is (dus niet telefonisch), de mobiele app ondersteunt nog niet alle functies en het platform is gelimiteerd tot spothandel.

4.8
Is Bitvavo betrouwbaar?

Ja, Bitvavo is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank, heeft hoge veiligheidsnormen, wallet verzekeringen en beschermd als enige van Nederland jouw tegoeden met een aparte stichting.

Wat zijn de handelskosten van Bitvavo?

Bitvavo is de goedkoopste exchange van Nederland. De handelskosten zijn maximaal 0.25% en kunnen zelfs dalen tot 0%, afhankelijk van je handelsvolume. Dit is ruim acht keer zo goedkoop dan bijvoorbeeld Litebit.

Is Bitvavo makkelijk in gebruik?

Ja, de brokeromgeving van Bitvavo maakt het zeer eenvoudig voor de beginnende cryptohandelaar om te investeren in crypto. Ook maakt de app het kinderlijk eenvoudig om crypto te kopen via je smartphone met enkele klikken.