Alles over cryptovaluta wallets

Zoals je inmiddels zult begrijpen, heb je dus zogenaamde wallets (portemonnee’s) nodig om je aangekochte of geminede crypto munten in te bewaren. Hierin zijn verschillende opties mogelijk. Zo kun je een wallet downloaden voor op je pc of smartphone, maar heb je ook de optie om een online wallet te gebruiken.

Maar het meest veilige is de hardware wallet. Dit is een soort USB stick, waarop je je coins kunt opslaan. Bij het kiezen van deze wallets is het belangrijk te kijken naar de veiligheid van zo’n wallet, je wilt natuurlijk niet dat hackers er met je coins van door gaan.

Ook gebruiksvriendelijkheid is natuurlijk belangrijk. Nu zijn er natuurlijk enorm veel coins in omloop en is het onmogelijk om al die wallets hier te benoemen. Ik zal voor de meest gebruikte coins, de meest gekozen wallets benoemen.

Cold storage: hardware wallets

De veiligste manier om je crypto coins te bewaren, is via de zogenaamde cold storage. Cold storage is een wallet die niet aangesloten is op het internet. Het is namelijk een fysieke wallet, vergelijkbaar met een USB-stick. Op deze manier kunnen hackers en dieven niet bij je coins komen. Van de hardware wallets die te koop zijn, zal ik er 2 voor je toelichten:

De Trezor wallet

Deze hardware wallet staat hoog aangeschreven bij de kenners en is compatible met al aardig wat coins, te weten: Bitcoin, Ethereum (+ alle ERC-20 tokens), Ethereum Classic, Litecoin, Dash en meer. In de toekomst zullen er zeker nog coins bijkomen. De hardware is beveiligd met een pincode, dus zelfs als je hem verliest kan niemand bij je coins komen. Zelfs als de computer waarop je de hardware gebruikt gehackt wordt, kunnen de hackers niet achter je pincode komen. Mocht je de Trezor zelf verliezen, dan kan je je coins terug krijgen via een zogenaamde recovery card. Al met al een zeer veilige manier om je coins te bewaren.

De Trezor kost € 89,- en heeft full support voor Windows (versie 7 en hoger), OS X (versie 10.8 en hoger) en Linux. Je kunt je TREZOR ook gebruiken op Android apparaten, die uitgerust zijn met USB On-The-Go (aka USB Host).

De Ledger Nano X

De Ledger Nano X is een hardware-portefeuille voor Bitcoin, Ethereum en altcoins, gebaseerd op robuuste beveiligingsfuncties voor het opslaan van cryptografische activa en het beveiligen van digitale betalingen. Als je dus bijvoorbeeld Bitcoin koopt via CryptoPrijzen, dan kun je die mooi in je Ledger veiligstellen.

De Ledger is met elke computer te verbinden en installeert een beveiligd OLED scherm om de transactie te double-checken en te bevestigen en dat met een enkele klik op de knoppen. Net als de Trezor is de Ledger beveiligt met een pincode en heeft het een recovery sheet om bij verlies, de coins terug te krijgen.

De Ledger Nano X is verkrijgbaar vanaf 119 euro bij Ledger.

Hot storage: software wallets

Een andere optie naast de hardware wallets, zijn hot wallets die je kunt downloaden naar je pc of smartphone. Natuurlijk snap je al, dat deze wallets minder veilig zijn dan de hardware wallets, aangezien wat op je computer of smartphone staat (en dus in verbinding is met het internet), te hacken is.

Het is niet zo dat dit soort wallets aan de lopende band gehackt en leeggeroofd worden, een deel hangt af van hoe je zelf met je veiligheid om gaat natuurlijk (meer hierover in een volgend blog). Wel is het aan te raden om niet te hoge bedragen op dit soort wallets te zetten. Om ze echter te gebruiken om betalingen te doen, zijn ze prima!

Beschouw het zo, je hardware wallet is je kluis en je hot wallet is je portemonnee.

Enkele hot wallets zijn:

  • Exodus
  • Electrum
  • MyCelium
  • Jaxx
  • MultiBit HD

Online storage: web wallets

Een derde optie om je coins te bewaren zijn de zogenaamde web wallets. Hierbij sla je je coins op in een wallet online, bij een website waar je een persoonlijk account aan hebt gemaakt.

Besef je heel goed, dat dit van alle 3 de minst veilige vorm van storage is voor je coins. Niet alleen is de kans er, dat je eigen pc gehackt wordt en de hacker op die manier je inlogcodes in handen krijgt. Ook de website zelf kan natuurlijk gehackt worden.

Bij de exchanges waar je coins koopt, kan je je coins tijdelijk opslaan na aankoop, maar het is aan te raden deze zo snel mogelijk naar een veiliger opslag te zenden. Denk maar eens aan de grote bitcoin roof in 2014 bij de Japanse exchange Mt. Gox. Hier werden 605.000 BTC gestolen, wat nu een waarde van 1,8 miljard euro zou zijn! Ongeveer 129.000 mensen zijn door deze roof gedupeerd!

Paper wallet

De paper wallet is eigenlijk niets meer dan een uitgeprinte private keys. Dit was een veelgebruikte manier van cold storage, maar is door de komst van de hardware wallets eigenlijk een beetje ouderwets geworden.

Welke wallet je ook kiest, houd altijd in het achterhoofd, dat wanneer je crypto coin voorraad groter wordt, de schade in geval van diefstal ook groter wordt voor jou. Kleine aantallen coins, verspreid over meerdere wallets verlagen het risico al drastisch, maar mocht je grotere aantallen coins in je bezit krijgen, kies er dan voor om een cold storage device aan te schaffen. Je bewaart immers ook geen grote aantallen euro’s in een oude sok onder je bed!

Meer over wallets en cryptocurrency vind je op de website AllesOverCrypto.

Plaats een reactie