Gebruikmaken van de veiligste stablecoin, wat moet je weten?

Sinds de opkomst van de cryptomarkt is duidelijk geworden hoe belangrijk zogenaamde stablecoins wel niet zijn. Eén van de voornaamste eigenschappen van cryptomunten heeft dan ook betrekking tot het feit dat ze over een sterk volatiel koersverloop beschikken. Die volatiliteit zorgt ervoor dat ze zich niet of nauwelijks lenen voor het uitvoeren van taken waarbij een (relatief) vastgestelde koers is vereist. Door gebruik te maken van een zogenaamde stablecoin wordt dit probleem verholpen.

De vraag die veel mensen zich echter stellen is welke van deze verschillende stablecoins nu precies de meest veilige is om gebruik van te maken. De angst is namelijk sinds het jaar 2022 behoorlijk toegenomen. Hoe komt dat nu precies en welke stablecoin is nu echt het veiligst? Het zijn stuk voor stuk belangrijke vragen die we op deze pagina graag voor je willen beantwoorden. 

Waarom maken mensen zich steeds vaker zorgen over stablecoins?

Het staat als een paal boven water dat de zogenaamde USDT-token van Tether ’s werelds populairste en daarmee tevens ook populairste stablecoin is. In eerste instantie was Tether slechts verhandelbaar op de blockchain van Bitcoin. Daar is ondertussen verandering in gekomen. Ze is op moment van schrijven dan ook eveneens te verhandelen op de blockchains van bijvoorbeeld Ethereum, EOS, Algorand, OMG evenals TRON

Ondanks het feit dat Tether met haar USDT-token (die overigens gelijk staat aan de waarde van de Amerikaanse dollar) op zeer uitgebreide basis wordt gebruikt zijn er ernstige bedenkingen bij het systeem. Deze bedenkingen zijn bovendien alleen maar toegenomen nadat in 2020 bekend raakte dat een significant deel van de USDT-munten werd gedekt door commercieel bankgeld. Het gaat hierbij om geld dat dus in de praktijk niet echt fysiek bestaat. Het is dan ook louter een nummer op een bankrekening. 

Maar liefst 97 procent van de circulerende munten zou gedekt zijn door commercieel bankgeld. Bovendien zakte de waarde van USDT in het verleden ook al eens tot 0,88 dollar. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Ondanks haar status als populairste stablecoin op de markt zorgt dit alles er in de praktijk toch voor dat mensen zich (terecht) zorgen maken over de veiligheid van deze stablecoin.

Het pijnlijke verhaal van TerraUSD (UST) 

Dat het met een stablecoin ook helemaal fout kan gaan bewees TerraUSD. De waarde van deze stablecoin werd stabiel gehouden door Terra (LUNA). Echter ging het in mei 2022 helemaal fout. Toen de waarde van de stablecoin daalde kozen mensen er massaal voor om hun LUNA-tokens te dumpen. Dit had uiteraard een daling van LUNA tot gevolg. Deze daling verliep zo snel dat het protocol waar Terra gebruik van maakt niet in staat was om voldoende snel UST te verbranden. Het resultaat was dat de koers van zowel UST als LUNA stevig onderuit gingen. Hoe het er in de toekomst ook aan toe zal gaan bij dit project, haar reputatie is stuk waardoor het vertrouwen erin wellicht definitief is beschadigd. Ook deze gebeurtenis heeft het wantrouwen in stablecoins in de praktijk uiteraard alleen maar verder doen toenemen. 

Wat zijn nu precies de veiligste stablecoins op de markt?

Op geen enkele manier is het mogelijk om in de praktijk honderd procent zekerheid te creëren met een stablecoin. Wel is het voor achterliggende teams mogelijk om het risico op problemen zoveel mogelijk in te perken. Dit kan men op verschillende manieren trachten te realiseren. Heel wat experten zijn het er in de praktijk over eens dat de veiligste stablecoins op moment van schrijven degene zijn die we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet:

  1. USD Coin (USDC);
  2. Binance USD (BUSD);
  3. Dai (DAI)

USD Coin werd gelanceerd in het jaar 2018. Op moment van schrijven wordt ze al aangeboden op meer dan 30 verschillende blockchains. Het gaat hierbij niet alleen om de blockchain van Solana, maar ook om Algorand, Binance Smart Chain en Fantom. De bedrijven die verantwoordelijk zijn voor deze stablecoin zijn bekende, gerenommeerde namen. Het gaat hierbij namelijk om Circle en Coinbase. Dat er door crypto enthousiastelingen zeer veel vertrouwen wordt gesteld in deze stablecoin blijkt uit het gebruik ervan. Op moment van schrijven is ze dan ook ’s werelds tweede vaakst gebruikte stablecoin. 

Een andere stablecoin die als zeer veilig wordt bestempeld is Binance USD (BUSD). Voor deze stablecoin geldt dat ze is goedgekeurd door de New York State Department of Financial Services. Elke maand opnieuw wordt er een audit uitgevoerd waarvoor een rapport wordt opgesteld dat op haar website wordt geplaatst. Het is Paxos die is aangeduid als verantwoordelijke voor het aanhouden van de dollars in reverse. Op deze manier kan een constante waarde worden gegarandeerd.

DAI, betrouwbaar, maar een vreemde eend in de bijt

Last but not least is er nog de stablecoin DAI. Ook voor deze stablecoin geldt dat ze er bekend om staat zeer betrouwbaar te zijn. Dit gezegd hebbende dient er daarbij wel opgemerkt te worden dat ze op een andere manier werkt in vergelijking met andere stablecoins. Voor deze munt geldt immers dat ze werkt op basis van het Maker Protocol en de MakerDAO. Dit betekent concreet dat een geautomatiseerd algoritme verantwoordelijk is voor het gelijk houden van vraag en aanbod. Ondanks het feit dat deze manier van werken aanzienlijke verschillen vertoont ten opzichte van de alternatieven die op de markt zijn terug te vinden moet het gezegd dat er tot dusver nog geen sprake is geweest van problemen. Dit maakt ook deze stablecoin als een (potentieel) veilige keuze. 

Wat is crypto staking, hoe doe je het en waar rekening mee houden?

Cryptocurrency staking is door de jaren heen ongelofelijk populair geworden. Vroeger was het zo dat mensen die investeren in cryptocurrencies zoals bijvoorbeeld Bitcoin daar enkel een bepaald rendement mee konden maken op het ogenblik dat ze deze terug verkochten. Tegenwoordig is dat niet langer het geval.

Zelfs al is Bitcoin uiteraard geen proof of stake munt, toch is het zo dat je bij verschillende brokers en exchanges over de mogelijkheid beschikt om een passief inkomen te verdienen met crypto staking. Het enige wat je daarvoor moet doen is de coin aanhouden bij de partij in kwestie.

Crypto staken zorgt dus voor een passief inkomen en bijgevolg voor extra rendement, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Omwille van deze reden is het sterk aan te raden om je even grondig te verdiepen in de informatie en de tips die je hieronder terug kan vinden.

Waar kan je crypto’s staken?

Je kan kiezen voor crypto staking via het eigen portaal, maar je kan ook een online broker of exchange hiervoor gebruiken. Hierbij een overzicht van partijen die crypto staking faciliteren:

Hoeveel rendement ontvang je op je holdings?

Het eerste punt waar je bij stil moet blijven staan heeft betrekking tot het rendement dat je ontvangt voor het staken van je cryptocurrencies. Vaak wordt gedacht dat dit altijd is vastgesteld, maar dat is niet het geval. De exacte percentages aan rendement waar je op kan rekenen zijn dan ook in de praktijk altijd afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij concreet aan het volgende:

  1. Het soort cryptomunt die je gaat staken;
  2. De broker of exchange waarbij je gaat staken;
  3. Op welke manier je aan staking gaat doen;

In eerste instantie is er dus het soort cryptomunt die je gaat staken. De opbrengsten die je op deze manier kan ontvangen kunnen dan ook verschillen tussen bijvoorbeeld Bitcoin staken en laat ons nu zeggen Cardano staken. Het is dus niet zo dat je er automatisch vanuit moet gaan dat je altijd aanspraak kan maken op hetzelfde percentage aan rendement. Dat is namelijk niet juist.

Daarnaast is er ook de broker of exchange waar je een beroep op gaat doen. Het is in principe zo dat elke partij voor zichzelf kan bepalen welk rendement hij aanbiedt op vlak van crypto staking. Door het uitvoeren van een vergelijking op dit vlak kan je in de praktijk vrij eenvoudig die ene partij vinden die jou de best mogelijke opbrengsten weet aan te bieden.

Een online partij pakt zelf vaak ook een (klein) percentage van jouw opbrengsten. Dit is voor het faciliteren van het platform.

Verschil tussen flexibele of vaste staking

Naast bovenstaande moet je ook nog eens rekening houden met het verschil in opbrengsten tussen enerzijds flexibele staking en anderzijds vaste crypto staking. Wanneer je ervoor kiest om bij een bepaalde partij zoals bijvoorbeeld Binance aan “fixed staking” te doen zal je kunnen vaststellen dat je hiervoor een hogere vergoeding ontvangt dan wanneer je kiest voor flexibele cryptocurrency staking.

Dat is ook logisch. De exchange kan er namelijk in dit geval zeker van zijn dat je holdings gedurende een bepaalde periode ondergebracht blijven worden. Dat is niet het geval bij flexibele staking. Dan is het namelijk zo dat je er in principe op eender welk moment voor kan kiezen om je holdings bij de partij in kwestie weg te halen.

Vandaar de lagere vergoeding die je voor het staken zal ontvangen.

Let goed op de partij waarbij je gaat staken!

De informatie die hierboven is terug te vinden heeft reeds duidelijk gemaakt dat het rendement dat je kan ontvangen op het staken van je cryptocurrencies afhankelijk kan zijn van de partij in kwestie. Dit gezegd hebbende is dit beslist niet de enige reden waarom je ervoor zou moeten kiezen om een vergelijking uit te voeren tussen verschillende exchanges en brokers.

Wat namelijk bovendien ook te denken van de betrouwbaarheid en de veiligheid waarover ze beschikken? Indien je ervoor kiest om bij een bepaalde partij te gaan staken heeft dat namelijk als gevolg dat je verplicht bent om je tokens bij de partij in kwestie aan te houden. Hierdoor word je blootgesteld aan bepaalde risico’s.

Wanneer de partij waarbij je gaat staken in tussentijd in de financiële problemen komt kan dat als gevolg hebben dat je de toegang tot je tokens komt te verliezen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Een partij kan in de problemen komen omwille van verschillende redenen, namelijk:

  1. Men kan gehackt worden;
  2. Het is mogelijk dat men in de financiële problemen terecht komt;
  3. De partij heeft geen verzekering voor hun gebruikers.

Door te kiezen voor een gerenommeerde partij waarbij je gaat staken heb je dit probleem minder, maar zulke problemen zijn natuurlijk nooit uitgesloten. In dit geval kan je er zeker van zijn dat ze niet alleen voldoende solvabel is, daarnaast neemt ze doorgaans ook alle voorzorgen om ervoor te zorgen dat ze niet kan worden geconfronteerd met een hack en diefstal.

Waar kan je crypto staken?

Crypto staking kan bij een online partij, zoals Bitvavo of Binance. Of via de eigen blockchain als het Proof of Stake ondersteunt.

Kan je met crypto staking een passief inkomen genereren?

In principe is dit mogelijk, maar houd er rekening mee dat dit niet 100% risicovrij is. Lees eerst aandachtig de risico’s.

Wat zijn de risico’s van staking?

Bij online staking geef je je munten aan een andere partij die verantwoordelijk is voor de veiligheid. Wanneer er een hack plaatsvindt op het platform of wanneer jouw account wordt gehackt dan kunnen je munten gestolen worden. Ook kan in principe iedere bedrijf failliet gaan.

Verschil tussen een crypto broker en een cryptocurrency exchange

Als je crypto aan wil schaffen, dan kan je direct via de cryptocurrency exchange crypto kopen, alsof je aandelen koopt bij een beurs. Bij de exchange kopen kopers direct van verkopers die crypto aanbieden, dus als je crypto verkoopt moet er ook een koper klaarstaan.

Een cryptocurrency broker is een soort tussenpersoon wie ervoor zorgt dat er een relatie ontstaat tussen vraag en aanbod. Een van de dingen die een broker doet is het bijhouden van transacties, wat helpt bij het opsporen van fraude. Het voordeel van een cryptocurrency broker is dat er geen koper direct hoeft klaar te staan om crypto te verkopen, waardoor je dus altijd gewoon crypto kan kopen of verkopen. B

rokers hebben veel ingebouwde tools waarmee je jouw cryptocurrency’s makkelijk bij kan houden en koersen efficiënt kan bekijken. Er zijn ook veel meer veiligheidssystemen ingebouwd bij cryptocurrency brokers dan bij de cryptocurrency exchange.

Cryptocurrency exchanges accepteren vaak geen fiat geld (euro’s of dollars) voor bepaalde crypto’s. Je moet dan eerst Bitcoin kopen voordat je andere crypto’s kan kopen, wat dus langer duurt. Brokers accepteren wel fiat geld waarmee je kan gaan handelen. Bij cryptocurrency exchanges kan je vaak ook een cryptocurrency voor verschillende prijzen aangeboden zien, afhankelijk van de verschillende verkopers, terwijl er bij een broker vaak maar één prijs te zien is.

Een crypto exchange is vaak een stuk goedkoper dan een broker. De broker pakt als tussenpersoon ook een stukje van de taart.

Voorbeelden brokers:

Voorbeelden exchanges:

Top 3 best presterende munten van vandaag: Kyber Network, Bancor en 0x

De 3 winnaars uit de crypto top 100 van vandaag zijn: Kyber Network met 23.1%, Bancor met 16.45% en 0x met 13.33%. Deze cryptomunten presteerden de afgelopen 24 uur het best. Hierbij wordt gekeken naar de cryptocurrency top 100 grootste munten op basis van marktkapitalisatie.

Kyber Network

Kyber Network presteert vandaag het allerbest met een stijging van 23.1% op dagbasis. Op dit moment wordt Kyber Network verhandeld voor € 1.63 ($1.83) per KNC en steeg de munt de afgelopen uur met 0.62%. Op weekbasis zien we een stijging van 57.13%. Kyber Network staat hierdoor op positie 34 op basis van marktkapitalisatie.

Bancor

Bancor scoort vandaag de tweede plek met een stijging van 16.45% op basis van de afgelopen 24 uur. BNT wordt op dit moment verhandeld voor € 1.32 ($1.48) per BNT en steeg de afgelopen uur met 1.65%. Op weekbasis steeg Bancor met 40.69%. Bancor staat nu op positie 73 in de top 100.

0x

Op de derde plek staat 0x met een stijging van 13.33% in de afgelopen 24 uur. De 0x koers is op dit moment € 0.34 ($0.39) per ZRX en daalde de afgelopen uur met -2.33%. De afgelopen week presteerde ZRX beter met een stijging van 9.8%. 0x staat op positie 38 in de top crypto 100.

Top 3 best presterende munten van vandaag: Cardano, Loopring en ICON

De 3 winnaar uit de crypto top 100 van vandaag zijn: Cardano met 11.96%, Loopring met 10.93% en ICON met 7.61%. Deze cryptomunten presteerden de afgelopen 24 uur het best. Hierbij wordt gekeken naar de cryptocurrency top 100 grootste munten op basis van marktkapitalisatie.

Cardano

Cardano presteert vandaag het allerbest met een stijging van 11.96% op dagbasis. Op dit moment wordt Cardano verhandeld voor € 0.08 ($0.09) per ADA en daalde de munt de afgelopen uur met -0.21%. Op weekbasis zien we een stijging van 14%. Cardano staat hierdoor op positie 9 op basis van marktkapitalisatie.

Loopring

Loopring scoort vandaag de tweede plek met een stijging van 10.93% op basis van de afgelopen 24 uur. LRC wordt op dit moment verhandeld voor € 0.08 ($0.09) per LRC en daalde de afgelopen uur met -1.68%. Op weekbasis steeg Loopring met 10.69%. Loopring staat nu op positie 76 in de top 100.

ICON

Op de derde plek staat ICON met een stijging van 7.61% in de afgelopen 24 uur. De ICON koers is op dit moment € 0.28 ($0.31) per ICX en steeg de afgelopen uur met 2.39%. De afgelopen week presteerde ICX beter/slechter met een stijging van 1.14%. ICON staat op positie 57 in de top crypto 100.

Top 3 beste presterende munten van vandaag: Enjin Coin, IOTA en Stellar

De 3 winnaar uit de crypto top 100 van vandaag zijn: Enjin Coin met 4.13%, IOTA met 3.31% en Stellar met 3.24%. Deze cryptomunten presteerden de afgelopen 24 uur het best. Hierbij wordt gekeken naar de cryptocurrency top 100 grootste munten op basis van marktkapitalisatie.

Enjin Coin

Enjin Coin presteert vandaag het allerbest met een stijging van 4.13% op dagbasis. Op dit moment wordt Enjin Coin verhandeld voor € 0.15 ($0.17) per ENJ en daalde de munt de afgelopen uur met -0.23%. Op weekbasis zien we een daling van -7.75%. Enjin Coin staat hierdoor op positie 59 op basis van marktkapitalisatie.

IOTA

IOTA scoort vandaag de tweede plek met een stijging van 3.31% op basis van de afgelopen 24 uur. MIOTA wordt op dit moment verhandeld voor € 0.19 ($0.22) per MIOTA en steeg de afgelopen uur met 0.01%. Op weekbasis daalde IOTA met -5.86%. IOTA staat nu op positie 24 in de top 100.

Stellar

Op de derde plek staat Stellar met een stijging van 3.24% in de afgelopen 24 uur. De Stellar koers is op dit moment € 0.06 ($0.07) per XLM en daalde de afgelopen uur met -1.48%. De afgelopen week presteerde XLM slechter met een daling van -7.57%. Stellar staat op positie 15 in de top crypto 100.

Alles over cryptovaluta wallets

Zoals je inmiddels zult begrijpen, heb je dus zogenaamde wallets (portemonnee’s) nodig om je aangekochte of geminede crypto munten in te bewaren. Hierin zijn verschillende opties mogelijk. Zo kun je een wallet downloaden voor op je pc of smartphone, maar heb je ook de optie om een online wallet te gebruiken.

Maar het meest veilige is de hardware wallet. Dit is een soort USB stick, waarop je je coins kunt opslaan. Bij het kiezen van deze wallets is het belangrijk te kijken naar de veiligheid van zo’n wallet, je wilt natuurlijk niet dat hackers er met je coins van door gaan.

Ook gebruiksvriendelijkheid is natuurlijk belangrijk. Nu zijn er natuurlijk enorm veel coins in omloop en is het onmogelijk om al die wallets hier te benoemen. Ik zal voor de meest gebruikte coins, de meest gekozen wallets benoemen.

Cold storage: hardware wallets

De veiligste manier om je crypto coins te bewaren, is via de zogenaamde cold storage. Cold storage is een wallet die niet aangesloten is op het internet. Het is namelijk een fysieke wallet, vergelijkbaar met een USB-stick. Op deze manier kunnen hackers en dieven niet bij je coins komen. Van de hardware wallets die te koop zijn, zal ik er 2 voor je toelichten:

De Trezor wallet

Deze hardware wallet staat hoog aangeschreven bij de kenners en is compatible met al aardig wat coins, te weten: Bitcoin, Ethereum (+ alle ERC-20 tokens), Ethereum Classic, Litecoin, Dash en meer. In de toekomst zullen er zeker nog coins bijkomen. De hardware is beveiligd met een pincode, dus zelfs als je hem verliest kan niemand bij je coins komen. Zelfs als de computer waarop je de hardware gebruikt gehackt wordt, kunnen de hackers niet achter je pincode komen. Mocht je de Trezor zelf verliezen, dan kan je je coins terug krijgen via een zogenaamde recovery card. Al met al een zeer veilige manier om je coins te bewaren.

De Trezor kost € 89,- en heeft full support voor Windows (versie 7 en hoger), OS X (versie 10.8 en hoger) en Linux. Je kunt je TREZOR ook gebruiken op Android apparaten, die uitgerust zijn met USB On-The-Go (aka USB Host).

De Ledger Nano X

De Ledger Nano X is een hardware-portefeuille voor Bitcoin, Ethereum en altcoins, gebaseerd op robuuste beveiligingsfuncties voor het opslaan van cryptografische activa en het beveiligen van digitale betalingen. Als je dus bijvoorbeeld Bitcoin koopt via CryptoPrijzen, dan kun je die mooi in je Ledger veiligstellen.

De Ledger is met elke computer te verbinden en installeert een beveiligd OLED scherm om de transactie te double-checken en te bevestigen en dat met een enkele klik op de knoppen. Net als de Trezor is de Ledger beveiligt met een pincode en heeft het een recovery sheet om bij verlies, de coins terug te krijgen.

De Ledger Nano X is verkrijgbaar vanaf 119 euro bij Ledger.

Hot storage: software wallets

Een andere optie naast de hardware wallets, zijn hot wallets die je kunt downloaden naar je pc of smartphone. Natuurlijk snap je al, dat deze wallets minder veilig zijn dan de hardware wallets, aangezien wat op je computer of smartphone staat (en dus in verbinding is met het internet), te hacken is.

Het is niet zo dat dit soort wallets aan de lopende band gehackt en leeggeroofd worden, een deel hangt af van hoe je zelf met je veiligheid om gaat natuurlijk (meer hierover in een volgend blog). Wel is het aan te raden om niet te hoge bedragen op dit soort wallets te zetten. Om ze echter te gebruiken om betalingen te doen, zijn ze prima!

Beschouw het zo, je hardware wallet is je kluis en je hot wallet is je portemonnee.

Enkele hot wallets zijn:

  • Exodus
  • Electrum
  • MyCelium
  • Jaxx
  • MultiBit HD

Online storage: web wallets

Een derde optie om je coins te bewaren zijn de zogenaamde web wallets. Hierbij sla je je coins op in een wallet online, bij een website waar je een persoonlijk account aan hebt gemaakt.

Besef je heel goed, dat dit van alle 3 de minst veilige vorm van storage is voor je coins. Niet alleen is de kans er, dat je eigen pc gehackt wordt en de hacker op die manier je inlogcodes in handen krijgt. Ook de website zelf kan natuurlijk gehackt worden.

Bij de exchanges waar je coins koopt, kan je je coins tijdelijk opslaan na aankoop, maar het is aan te raden deze zo snel mogelijk naar een veiliger opslag te zenden. Denk maar eens aan de grote bitcoin roof in 2014 bij de Japanse exchange Mt. Gox. Hier werden 605.000 BTC gestolen, wat nu een waarde van 1,8 miljard euro zou zijn! Ongeveer 129.000 mensen zijn door deze roof gedupeerd!

Paper wallet

De paper wallet is eigenlijk niets meer dan een uitgeprinte private keys. Dit was een veelgebruikte manier van cold storage, maar is door de komst van de hardware wallets eigenlijk een beetje ouderwets geworden.

Welke wallet je ook kiest, houd altijd in het achterhoofd, dat wanneer je crypto coin voorraad groter wordt, de schade in geval van diefstal ook groter wordt voor jou. Kleine aantallen coins, verspreid over meerdere wallets verlagen het risico al drastisch, maar mocht je grotere aantallen coins in je bezit krijgen, kies er dan voor om een cold storage device aan te schaffen. Je bewaart immers ook geen grote aantallen euro’s in een oude sok onder je bed!

Meer over wallets en cryptocurrency vind je op de website AllesOverCrypto.

Wie zijn de grootste concurrenten van Ripple?

Het belangrijkste speerpunt van Ripple is om bedrijven en banken XRP te laten gebruiken om internationale betalingen te doen. Dat de mogelijkheden hier groot zijn, moge duidelijk zijn. Ripple is dan ook niet de enige partij die internationale betalingen wil faciliteren. Wie zijn de belangrijkste concurrenten van Ripple?

SWIFT

SWIFT is de partij die momenteel de internationale betalingen tussen banken faciliteert. Zodoende heeft SWIFT een voet in de deur bij alle grote banken. Omdat SWIFT mogelijk de bui al ziet hangen, is ook SWIFT bezig om de blockchain te gebruiken. Deze blockchain is gebaseerd op het hyperledger-protocol, waar onder andere IBM mee werken.

Naar het zich laat aanzien werkt de SWIFT-blockchain anders dan Ripple. Zo hebben banken nog steeds nostro en vostro rekeningen nodig. Daarnaast maakt de blockchain geen gebruik van een munt, zoals XRP. Dit betekent dat de kostenbesparingen beperkt zijn ten opzichte van het gebruik van XRP.

Toch dient de blockchain van SWIFT niet onderschat te worden. Zo zouden er dagelijks al ettelijke miljarden via de blockchain van SWIFT worden verstuurd.

Stellar Lumens

Stellar Lumens (of kortweg Stellar) wordt meestal in een adem genoemd met Ripple. Stellar is een van de munten die specifiek ontwikkeld is met als doel om internationale betalingen te stimuleren. Stellar richt zich daarbij meer op het maken van peer-to-peer betalingen.

Deze peer-to-peer betalingen werken door middel van een anchor. De anchor (een soort tussenpartij) fungeert als bank. De benadering daarbij lijkt heel erg op die van van Ripple in die zin dat ook XLM als een brugmunteenheid kan fungeren tussen twee andere munteenheden.

Hoewel XLM zich specifiek richt op consumenten, bestaat de kans dat ze ook ooit op het terrein van Ripple komen. Dit kan bijvoorbeeld als er veel liquiditeit in het netwerk van XLM terecht komt. Het netwerkeffect zal er dan voor zorgen dat ook andere partijen (waaronder banken) gebruik gaan maken van Stellar.

Voordeel dat Stellar heeft ten opzichte van Ripple is dat ze wellicht een wat beter imago hebben. Achter Stellar zit een stichting die ook als ideale doelstelling heeft om mensen zonder bankrekeningen toegang te geven tot financiële diensten. Aan de andere kant biedt het Ripple protocol meer mogelijkheden voor slimme contracten.

Universa

Universa is op dit moment nog een kleine cryptomunt van Russische makelij. Universa beschikt over een aantal eigenschappen die de munt in de toekomst nog wel eens een grote concurrent van Ripple zouden kunnen maken.

Zo beschikt Universa over een werkend mainnet dat 20000 transacties per seconden aan kan. Dit is meer dan het netwerk van Ripple op dit moment aan kan. Daarnaast heeft het bedrijf actieve partnerschappen met een aantal Russische banken om als vervanging van Swift te kunnen fungeren. Het feit dat Universa een Russische munt is kan zowel in het voordeel als in het nadeel van Universa werken.

Op dit moment staat Universa nog in de kinderschoenen. Zo dient Universa nog flink wat meer volume en waarde te krijgen als het echt een geduchte concurrent wil worden van Ripple. Dit maakt Universa een high-risk, high-reward investering.

Bitcoin

Sommigen zullen wellicht staan te kijken dat Bitcoin in dit rijtje staat. Voordeel dat Bitcoin heeft ten opzichte van XRP is dat er op dit moment meer liquiditeit is. Het handelsvolume is een keer of tien groter dan dat van XRP. Dit betekent dat het voor grote transacties makkelijker is om de juiste hoeveelheid Bitcoin te kopen en te verkopen. Zeker als het lightning network in de lucht komt, kunnen transacties ook vrij snel verlopen. Een transactie die binnen een uur verloopt is nog altijd een stuk sneller dan een transactie die dagen onderweg is, zoals nu het geval is.

Desalniettemin zijn er ook veel nadelen aan het gebruik van Bitcoin. De transactiekosten zijn hoger dan bij het gebruik van Ripple. Daarnaast moet er nog een soort van software infrastructuur ontwikkeld worden om deze betalingen mogelijk te maken vanuit de banken.

Welke spellen kun je vinden in een crypto casino?

Crypto casino’s zijn relatief nieuw. Het is daarom niet raar dat er nog niet zoveel online casino spellen bestaan die functioneren met cryptocurrencies.

Hoewel een aantal spelontwikkelaars er inmiddels mee bezig zijn, staat het nog in de kinderschoenen. Zo bevindt de ontwikkeling van crypto spellen zich bij bekende spelontwikkelaars zoals NetEnt vaak nog in de eerste fase.

Geduld zal worden beloond

Het ontwerpen en aanpassen van traditionele casino spellen kost tijd en geld. Hou er dan ook rekening mee dat het nog enkele jaren gaat duren voordat het spelaanbod in een crypto casino even groot is als in een standaard online casino. Maar het wachten zal ongetwijfeld beloond worden!

Betaal met crypto

Gelukkig zijn er een aantal populaire spelletjes die je in elk casino kan spelen, zowel online als offline. Denk bijvoorbeeld aan Poker, Blackjack, Roulette en Craps. Ook vind je in veel crypto casino’s fruitautomaten, gokkasten en videoslots die niet anders zijn dan de normale variant. Het enige verschil is dat je betaalt met crypto.

Kun je met een smartphone spelen in een crypto casino?

Tegenwoordig kun je bijna overal ter wereld via je smartphone in een online casino spelen. Dit maakt een lange reis met het openbaar vervoer of ergens wachten een stuk minder saai! De meeste crypto casino’s zijn goed bereikbaar op de mobiele telefoon. Sterker nog, sommige crypto casino’s zijn zeer mobiel vriendelijk en hebben een mobiel platform opgericht. Daardoor worden casino spelletjes in nog betere kwaliteit weergeven.

Hoe verhoog je jouw speltegoed?

Het verhogen van je speeltegoed is een fluitje van een cent. Het enige wat je moet doen is het omwisselen van Bitcoin of een altcoin (als die aangeboden wordt) naar valuta zoals een euro, dollar of pond. Sommige crypto casino’s bieden niet de mogelijkheid om te wisselen naar traditionele valuta. Bedenk goed wat je wil en kies aan de hand daarvan jouw crypto casino.

SATOS lanceert nieuwe website

SATOS, een van Nederlands cryptocurrency-handelsplatformen, zet sinds 2013 volledig in op klanttevredenheid en het be your own bank-gevoel. Deze werkwijze wordt door SATOS verder in Europa uitgerold met een spiksplinternieuwe website. Een nieuwe exchange-like website, met een filosofie die gelijk is aan de oorspronkelijke gedachte achter Bitcoin: be your own bank. Beheren van je cryptocurrencies doe je zelf.

SATOS ziet sinds het ontstaan in 2013 een groei in klantaantallen en omzet. Het bedrijf geeft aan dat dit, naast de toenemende populariteit van cryptocurrencies hoofdzakelijk komt door de geboden klantenservice en snelheid die voortkomt uit de makkelijke bestelprocedure waar geen accounts bij komen kijken. In tegenstelling tot andere handelsplatformen biedt SATOS zeven dagen per week, twaalf uur per dag live support om je waar nodig te helpen. De dienstverlening wordt met een 4,6/5 beoordeeld aan de hand van meer dan 1400 klantbeoordelingen op Trustpilot. Met deze score is SATOS volgens Trustpilot het best beoordeelde cryptocurrency-handelsplatform van Europa.

SATOS is Ambitieus

Het handelsplatform waarop klanten cryptocurrencies zoals bitcoin kopen en verkopen was tot op heden enkel actief binnen Nederland. Met een volledig nieuwe website en nieuwe domeinextensie trekt SATOS verder in Europa en wil uiteindelijk een prominente naam in heel Europa vertegenwoordigen. Inmiddels zijn de eerste stappen gezet en is SATOS druk met vervolgstappen, zo vertelt mede-oprichter Tim Kamer:

“We hebben altijd de ambitie gehad om buiten Nederland te opereren. Onze bedrijfsfilosofie is uniek, we zien dit zeker als een gemis in de rest van Europa. Geen accounts, geen verstopte kosten en bovenal: wij beheren de tegoeden van onze klanten niet, je bent baas over je eigen crypto-vermogen. Het beheren van tegoeden van klanten zou uiteraard financiële voordelen met zich meebrengen voor ons bedrijf. Echter stellen we de klant centraal en kiezen we ervoor om de visie van Satoshi, de oprichter van Bitcoin, te blijven volgen.”

Voor 1 miljard dollar gehackt; be your own bank

De vernieuwde website van SATOS geeft door middel van live koersen en grafieken toch het gevoel dat je op een exchange handelt, maar dan vanuit je eigen wallet. In 2018 resulteerden verschillende hacks in een kleine 1 miljard dollar die verdween van verschillende exchanges. Wat als je dit zelf zou beheren?

“In tegenstelling tot veel andere handelsplatformen beheert SATOS geen cryptocurrencies van haar klanten. Dit staat voor ons gevoel haaks op de gedachte achter cryptocurrency. Banken beheren onze euro’s, hier heb jij als klant geen volledige controle over. Helaas zien wij de laatste jaren hetzelfde gebeuren binnen het cryptocurrency-landschap. Om die reden nemen we de tijd om klanten te informeren en waar nodig te helpen om baas over eigen vermogen te blijven, en dus je eigen bank te worden.” Aldus Tim Kamer.

Momenteel beheren de top 10 internationale cryptocurrency exchanges meer dan 10 miljard dollar van hun klanten. Deze exchanges doen er alles aan om hackers buiten de deur te houden, maar wees er ook van bewust dat deze exchanges hét mikpunt van hackers zijn. Zo werden Upbit, Binance, Bittrue en Gatehub afgelopen jaar nog getroffen door hackers.