Sinds de opkomst van de cryptomarkt is duidelijk geworden hoe belangrijk zogenaamde stablecoins wel niet zijn. Eén van de voornaamste eigenschappen van cryptomunten heeft dan ook betrekking tot het feit dat ze over een sterk volatiel koersverloop beschikken. Die volatiliteit zorgt ervoor dat ze zich niet of nauwelijks lenen voor het uitvoeren van taken waarbij een (relatief) vastgestelde koers is vereist. Door gebruik te maken van een zogenaamde stablecoin wordt dit probleem verholpen.
De vraag die veel mensen zich echter stellen is welke van deze verschillende stablecoins nu precies de meest veilige is om gebruik van te maken. De angst is namelijk sinds het jaar 2022 behoorlijk toegenomen. Hoe komt dat nu precies en welke stablecoin is nu echt het veiligst? Het zijn stuk voor stuk belangrijke vragen die we op deze pagina graag voor je willen beantwoorden.
Waarom maken mensen zich steeds vaker zorgen over stablecoins?
Het staat als een paal boven water dat de zogenaamde USDT-token van Tether ’s werelds populairste en daarmee tevens ook populairste stablecoin is. In eerste instantie was Tether slechts verhandelbaar op de blockchain van Bitcoin. Daar is ondertussen verandering in gekomen. Ze is op moment van schrijven dan ook eveneens te verhandelen op de blockchains van bijvoorbeeld Ethereum, EOS, Algorand, OMG evenals TRON.
Ondanks het feit dat Tether met haar USDT-token (die overigens gelijk staat aan de waarde van de Amerikaanse dollar) op zeer uitgebreide basis wordt gebruikt zijn er ernstige bedenkingen bij het systeem. Deze bedenkingen zijn bovendien alleen maar toegenomen nadat in 2020 bekend raakte dat een significant deel van de USDT-munten werd gedekt door commercieel bankgeld. Het gaat hierbij om geld dat dus in de praktijk niet echt fysiek bestaat. Het is dan ook louter een nummer op een bankrekening.
Maar liefst 97 procent van de circulerende munten zou gedekt zijn door commercieel bankgeld. Bovendien zakte de waarde van USDT in het verleden ook al eens tot 0,88 dollar. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Ondanks haar status als populairste stablecoin op de markt zorgt dit alles er in de praktijk toch voor dat mensen zich (terecht) zorgen maken over de veiligheid van deze stablecoin.
Het pijnlijke verhaal van TerraUSD (UST)
Dat het met een stablecoin ook helemaal fout kan gaan bewees TerraUSD. De waarde van deze stablecoin werd stabiel gehouden door Terra (LUNA). Echter ging het in mei 2022 helemaal fout. Toen de waarde van de stablecoin daalde kozen mensen er massaal voor om hun LUNA-tokens te dumpen. Dit had uiteraard een daling van LUNA tot gevolg. Deze daling verliep zo snel dat het protocol waar Terra gebruik van maakt niet in staat was om voldoende snel UST te verbranden. Het resultaat was dat de koers van zowel UST als LUNA stevig onderuit gingen. Hoe het er in de toekomst ook aan toe zal gaan bij dit project, haar reputatie is stuk waardoor het vertrouwen erin wellicht definitief is beschadigd. Ook deze gebeurtenis heeft het wantrouwen in stablecoins in de praktijk uiteraard alleen maar verder doen toenemen.
Wat zijn nu precies de veiligste stablecoins op de markt?
Op geen enkele manier is het mogelijk om in de praktijk honderd procent zekerheid te creëren met een stablecoin. Wel is het voor achterliggende teams mogelijk om het risico op problemen zoveel mogelijk in te perken. Dit kan men op verschillende manieren trachten te realiseren. Heel wat experten zijn het er in de praktijk over eens dat de veiligste stablecoins op moment van schrijven degene zijn die we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet:
USD Coin werd gelanceerd in het jaar 2018. Op moment van schrijven wordt ze al aangeboden op meer dan 30 verschillende blockchains. Het gaat hierbij niet alleen om de blockchain van Solana, maar ook om Algorand, Binance Smart Chain en Fantom. De bedrijven die verantwoordelijk zijn voor deze stablecoin zijn bekende, gerenommeerde namen. Het gaat hierbij namelijk om Circle en Coinbase. Dat er door crypto enthousiastelingen zeer veel vertrouwen wordt gesteld in deze stablecoin blijkt uit het gebruik ervan. Op moment van schrijven is ze dan ook ’s werelds tweede vaakst gebruikte stablecoin.
Een andere stablecoin die als zeer veilig wordt bestempeld is Binance USD (BUSD). Voor deze stablecoin geldt dat ze is goedgekeurd door de New York State Department of Financial Services. Elke maand opnieuw wordt er een audit uitgevoerd waarvoor een rapport wordt opgesteld dat op haar website wordt geplaatst. Het is Paxos die is aangeduid als verantwoordelijke voor het aanhouden van de dollars in reverse. Op deze manier kan een constante waarde worden gegarandeerd.
DAI, betrouwbaar, maar een vreemde eend in de bijt
Last but not least is er nog de stablecoin DAI. Ook voor deze stablecoin geldt dat ze er bekend om staat zeer betrouwbaar te zijn. Dit gezegd hebbende dient er daarbij wel opgemerkt te worden dat ze op een andere manier werkt in vergelijking met andere stablecoins. Voor deze munt geldt immers dat ze werkt op basis van het Maker Protocol en de MakerDAO. Dit betekent concreet dat een geautomatiseerd algoritme verantwoordelijk is voor het gelijk houden van vraag en aanbod. Ondanks het feit dat deze manier van werken aanzienlijke verschillen vertoont ten opzichte van de alternatieven die op de markt zijn terug te vinden moet het gezegd dat er tot dusver nog geen sprake is geweest van problemen. Dit maakt ook deze stablecoin als een (potentieel) veilige keuze.