Het belangrijkste speerpunt van Ripple is om bedrijven en banken XRP te laten gebruiken om internationale betalingen te doen. Dat de mogelijkheden hier groot zijn, moge duidelijk zijn. Ripple is dan ook niet de enige partij die internationale betalingen wil faciliteren. Wie zijn de belangrijkste concurrenten van Ripple?
SWIFT
SWIFT is de partij die momenteel de internationale betalingen tussen banken faciliteert. Zodoende heeft SWIFT een voet in de deur bij alle grote banken. Omdat SWIFT mogelijk de bui al ziet hangen, is ook SWIFT bezig om de blockchain te gebruiken. Deze blockchain is gebaseerd op het hyperledger-protocol, waar onder andere IBM mee werken.
Naar het zich laat aanzien werkt de SWIFT-blockchain anders dan Ripple. Zo hebben banken nog steeds nostro en vostro rekeningen nodig. Daarnaast maakt de blockchain geen gebruik van een munt, zoals XRP. Dit betekent dat de kostenbesparingen beperkt zijn ten opzichte van het gebruik van XRP.
Toch dient de blockchain van SWIFT niet onderschat te worden. Zo zouden er dagelijks al ettelijke miljarden via de blockchain van SWIFT worden verstuurd.
Stellar Lumens
Stellar Lumens (of kortweg Stellar) wordt meestal in een adem genoemd met Ripple. Stellar is een van de munten die specifiek ontwikkeld is met als doel om internationale betalingen te stimuleren. Stellar richt zich daarbij meer op het maken van peer-to-peer betalingen.
Deze peer-to-peer betalingen werken door middel van een anchor. De anchor (een soort tussenpartij) fungeert als bank. De benadering daarbij lijkt heel erg op die van van Ripple in die zin dat ook XLM als een brugmunteenheid kan fungeren tussen twee andere munteenheden.
Hoewel XLM zich specifiek richt op consumenten, bestaat de kans dat ze ook ooit op het terrein van Ripple komen. Dit kan bijvoorbeeld als er veel liquiditeit in het netwerk van XLM terecht komt. Het netwerkeffect zal er dan voor zorgen dat ook andere partijen (waaronder banken) gebruik gaan maken van Stellar.
Voordeel dat Stellar heeft ten opzichte van Ripple is dat ze wellicht een wat beter imago hebben. Achter Stellar zit een stichting die ook als ideale doelstelling heeft om mensen zonder bankrekeningen toegang te geven tot financiële diensten. Aan de andere kant biedt het Ripple protocol meer mogelijkheden voor slimme contracten.
Universa
Universa is op dit moment nog een kleine cryptomunt van Russische makelij. Universa beschikt over een aantal eigenschappen die de munt in de toekomst nog wel eens een grote concurrent van Ripple zouden kunnen maken.
Zo beschikt Universa over een werkend mainnet dat 20000 transacties per seconden aan kan. Dit is meer dan het netwerk van Ripple op dit moment aan kan. Daarnaast heeft het bedrijf actieve partnerschappen met een aantal Russische banken om als vervanging van Swift te kunnen fungeren. Het feit dat Universa een Russische munt is kan zowel in het voordeel als in het nadeel van Universa werken.
Op dit moment staat Universa nog in de kinderschoenen. Zo dient Universa nog flink wat meer volume en waarde te krijgen als het echt een geduchte concurrent wil worden van Ripple. Dit maakt Universa een high-risk, high-reward investering.
Bitcoin
Sommigen zullen wellicht staan te kijken dat Bitcoin in dit rijtje staat. Voordeel dat Bitcoin heeft ten opzichte van XRP is dat er op dit moment meer liquiditeit is. Het handelsvolume is een keer of tien groter dan dat van XRP. Dit betekent dat het voor grote transacties makkelijker is om de juiste hoeveelheid Bitcoin te kopen en te verkopen. Zeker als het lightning network in de lucht komt, kunnen transacties ook vrij snel verlopen. Een transactie die binnen een uur verloopt is nog altijd een stuk sneller dan een transactie die dagen onderweg is, zoals nu het geval is.
Desalniettemin zijn er ook veel nadelen aan het gebruik van Bitcoin. De transactiekosten zijn hoger dan bij het gebruik van Ripple. Daarnaast moet er nog een soort van software infrastructuur ontwikkeld worden om deze betalingen mogelijk te maken vanuit de banken.
Inhoud