Cryptocurrency staking is door de jaren heen ongelofelijk populair geworden. Vroeger was het zo dat mensen die investeren in cryptocurrencies zoals bijvoorbeeld Bitcoin daar enkel een bepaald rendement mee konden maken op het ogenblik dat ze deze terug verkochten. Tegenwoordig is dat niet langer het geval.
Zelfs al is Bitcoin uiteraard geen proof of stake munt, toch is het zo dat je bij verschillende brokers en exchanges over de mogelijkheid beschikt om een passief inkomen te verdienen met crypto staking. Het enige wat je daarvoor moet doen is de coin aanhouden bij de partij in kwestie.
Crypto staken zorgt dus voor een passief inkomen en bijgevolg voor extra rendement, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Omwille van deze reden is het sterk aan te raden om je even grondig te verdiepen in de informatie en de tips die je hieronder terug kan vinden.
Waar kan je crypto’s staken?
Je kan kiezen voor crypto staking via het eigen portaal, maar je kan ook een online broker of exchange hiervoor gebruiken. Hierbij een overzicht van partijen die crypto staking faciliteren:
- Bitvavo: registreer hier een account of bekijk onze review.
- Binance: registreer een account of bekijk onze review.
- KuCoin: registreer jezelf en bekijk onze review.
Hoeveel rendement ontvang je op je holdings?
Het eerste punt waar je bij stil moet blijven staan heeft betrekking tot het rendement dat je ontvangt voor het staken van je cryptocurrencies. Vaak wordt gedacht dat dit altijd is vastgesteld, maar dat is niet het geval. De exacte percentages aan rendement waar je op kan rekenen zijn dan ook in de praktijk altijd afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij concreet aan het volgende:
- Het soort cryptomunt die je gaat staken;
- De broker of exchange waarbij je gaat staken;
- Op welke manier je aan staking gaat doen;
In eerste instantie is er dus het soort cryptomunt die je gaat staken. De opbrengsten die je op deze manier kan ontvangen kunnen dan ook verschillen tussen bijvoorbeeld Bitcoin staken en laat ons nu zeggen Cardano staken. Het is dus niet zo dat je er automatisch vanuit moet gaan dat je altijd aanspraak kan maken op hetzelfde percentage aan rendement. Dat is namelijk niet juist.
Daarnaast is er ook de broker of exchange waar je een beroep op gaat doen. Het is in principe zo dat elke partij voor zichzelf kan bepalen welk rendement hij aanbiedt op vlak van crypto staking. Door het uitvoeren van een vergelijking op dit vlak kan je in de praktijk vrij eenvoudig die ene partij vinden die jou de best mogelijke opbrengsten weet aan te bieden.
Een online partij pakt zelf vaak ook een (klein) percentage van jouw opbrengsten. Dit is voor het faciliteren van het platform.
Verschil tussen flexibele of vaste staking
Naast bovenstaande moet je ook nog eens rekening houden met het verschil in opbrengsten tussen enerzijds flexibele staking en anderzijds vaste crypto staking. Wanneer je ervoor kiest om bij een bepaalde partij zoals bijvoorbeeld Binance aan “fixed staking” te doen zal je kunnen vaststellen dat je hiervoor een hogere vergoeding ontvangt dan wanneer je kiest voor flexibele cryptocurrency staking.
Dat is ook logisch. De exchange kan er namelijk in dit geval zeker van zijn dat je holdings gedurende een bepaalde periode ondergebracht blijven worden. Dat is niet het geval bij flexibele staking. Dan is het namelijk zo dat je er in principe op eender welk moment voor kan kiezen om je holdings bij de partij in kwestie weg te halen.
Vandaar de lagere vergoeding die je voor het staken zal ontvangen.
Let goed op de partij waarbij je gaat staken!
De informatie die hierboven is terug te vinden heeft reeds duidelijk gemaakt dat het rendement dat je kan ontvangen op het staken van je cryptocurrencies afhankelijk kan zijn van de partij in kwestie. Dit gezegd hebbende is dit beslist niet de enige reden waarom je ervoor zou moeten kiezen om een vergelijking uit te voeren tussen verschillende exchanges en brokers.
Wat namelijk bovendien ook te denken van de betrouwbaarheid en de veiligheid waarover ze beschikken? Indien je ervoor kiest om bij een bepaalde partij te gaan staken heeft dat namelijk als gevolg dat je verplicht bent om je tokens bij de partij in kwestie aan te houden. Hierdoor word je blootgesteld aan bepaalde risico’s.
Wanneer de partij waarbij je gaat staken in tussentijd in de financiële problemen komt kan dat als gevolg hebben dat je de toegang tot je tokens komt te verliezen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Een partij kan in de problemen komen omwille van verschillende redenen, namelijk:
- Men kan gehackt worden;
- Het is mogelijk dat men in de financiële problemen terecht komt;
- De partij heeft geen verzekering voor hun gebruikers.
Door te kiezen voor een gerenommeerde partij waarbij je gaat staken heb je dit probleem minder, maar zulke problemen zijn natuurlijk nooit uitgesloten. In dit geval kan je er zeker van zijn dat ze niet alleen voldoende solvabel is, daarnaast neemt ze doorgaans ook alle voorzorgen om ervoor te zorgen dat ze niet kan worden geconfronteerd met een hack en diefstal.
Crypto staking kan bij een online partij, zoals Bitvavo of Binance. Of via de eigen blockchain als het Proof of Stake ondersteunt.
In principe is dit mogelijk, maar houd er rekening mee dat dit niet 100% risicovrij is. Lees eerst aandachtig de risico’s.
Bij online staking geef je je munten aan een andere partij die verantwoordelijk is voor de veiligheid. Wanneer er een hack plaatsvindt op het platform of wanneer jouw account wordt gehackt dan kunnen je munten gestolen worden. Ook kan in principe iedere bedrijf failliet gaan.