Bitcoin verkopen voor euro in Nederland, waar kan dat?

Als je je Bitcoin verkopen wil en in Nederland woont, dan ligt het voor de hand dat je dat ook doet bij een Nederlandse organisatie. Zowel het kopen als verkopen van Bitcoin doe je het makkelijkst op een crypto exchange, of cryptobeurs in het Nederlands. Het is verstandig om je van tevoren in te lezen over welke exchange het beste bij jouw portfolio past.

Een beetje een goede cryptobeurs heeft meerdere functies ingebouwd. Zo is het bijvoorbeeld prettig om in te stellen dat je jouw Bitcoin automatisch verkoopt wanneer de koers van Bitcoins hoog is. Ook is het bijvoorbeeld nuttig om een beurs te kiezen waar je jouw Bitcoin om kunt ruilen in euro’s (en omgekeerd).

Je moet bij zo’n cryptobeurs dan vaak een account (of wallet) aanmaken en soms ook een commissie betalen om te kunnen handelen in Bitcoins. In dit artikel noemen we de belangrijkste Nederlandse cryptobeurzen die je zou kunnen gebruiken.

Bij Bitvavo Bitcoin verkopen

Waarschijnlijk de meest populaire Nederlandse cryptobeurs. Ze zijn in 2017 in Amsterdam opgericht en hebben inmiddels meer dan 1.000.000 gebruikers in heel Europa. Sowieso dus marktleider in Nederland. Dat komt voor een groot deel door de gebruiksvriendelijke en minimalistische interface, maar ook door de lage commissie die ze vragen (een maximum van 0,25%).

Een extra pluspunt is de klantenservice die op werkdagen bereikbaar is tussen 9:00 en 17:00 en op zaterdag tussen 10:00 en 18:00. De klantenservice is zowel in het Nederlands als in het Engels bereikbaar. We benadrukken de uitstekende klantenservice omdat dit bij veel buitenlandse exchanges vaak erg slecht geregeld is. Een aantal kerneigenschappen van Bitvavo:

 • Staat geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB)
 • Je kunt rente genereren over je crypto’s (tot 7,5% per jaar)
 • Wallets worden tot $255 miljoen verzekerd
 • Keuze uit meer dan 155 cryptocurrencies
 • Goed beveiligd
 • Gratis ingebouwde wallets voor iedere cryptocurrency. Je hoeft dus geen aparte wallets aan te maken als je in een nieuwe cryptomunt gaat handelen

Bitcoin verkopen bij Bitvavo? Verkoop de eerste 1.000 EUR gratis!

Handel bij de #1 exchange in Nederland.

Verkoop Bitcoin aan Bitcoin Meester

Bitcoin Meester is een andere grote speler en blinkt vooral uit op het gebied van aanbod. Ze zijn dus net als Bitvavo een cryptobeurs die in Nederland (Aalsmeer welteverstaan) staat geregistreerd, maar hebben nog iets minder naamsbekendheid dan hun grote broer. Daarnaast zijn ze ook iets duurder, zeker bij kleinere bedragen of munten met een lage liquiditeit. Enkele kerneigenschappen:

 • Biedt meer dan 200 verschillende cryptocurrencies aan. Hierdoor hebben ze by far het grootste aanbod aan crypto’s van alle Nederlandse (en Belgische) beurzen en zijn ze een goede keuze voor beginnende beleggers.
 • Nederlandstalige klantenservice die ook telefonisch te bereiken is.
 • Staat geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB).
 • Heeft handige tutorials gepubliceerd op de website voor beginnelingen.
 • Tot 10% staking rente.

Kortom, Bitcoin Meester is een prima plek om je Bitcoin te verkopen.

Verkoop je Bitcoin (BTC) bij Bitcoin Meester voor euro.

Eenvoudig portaal voor beginnende crypto handelaren.

Zet je Bitcoin om in euro bij Litebit

Van de drie voorbeelden die we noemen is Litebit de langs bestaande. De exchange werd al in 2013 opgericht in Rotterdam en is met rond de 900.000 gebruikers een grote broker. Ze zijn echter veel actieve klanten verloren door te hoge transactiekosten en een relatief klein aanbod. Litebit was de eerste broker die begon met het aanbieden van verschillende digitale valuta en ook een gratis wallet koppelde aan gebruikersaccounts. Hieronder enkele kerneigenschappen van Litebit:

 • Is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB).
 • Biedt meer dan 50 verschillende cryptovaluta aan.
 • Klantenservice is telefonisch bereikbaar.
 • Heeft met een (relatief) lange geschiedenis in de cryptowereld een reputatie opgebouwd.
 • Heeft built in wallets (als eerste broker in Nederland).

Kritische noot: Litebit rekent in vergelijking met andere exchanges ietwat hoge handelskosten. Ook zijn ze al drie keer gehackt waardoor persoonsgegevens op straat kwamen te liggen. Het is dus wel veilig om je Bitcoin hier te verkopen, maar ze gaan niet zo heel netjes met je persoonsgegevens om.

In onze Litebit review lees je meer over deze broker.

Alternatief, verkoop Bitcoin via een peer-to-peer platform

Een andere manier om je Bitcoin te verkopen dan via een cryptobeurs, is door gebruik te maken van een peer-to-peer platform. Dit zijn platforms waar je, in tegenstelling tot bij een exchange, zelf een koper moet vinden. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je vaak je identiteit kenbaar moet maken en dat de Bitcoin koers lager uit kan vallen dan bij een exchange.

Voorbeelden van zulke platforms zijn: Localbitcoins en Paxful.

Beleggers die op deze manier Bitcoins kopen of verkopen, kiezen er vaak voor om hun handelspartner face-to-face te ontmoeten om daarmee het risico op identiteitsfraude te verkleinen. Je spreekt dan met elkaar ergens af en kunt met een QR-code op je telefoon een aan- of verkoop direct met je handelspartner uitvoeren.

Conclusie Bitcoin verkopen

Zoals je in dit artikel hebt mogen lezen is Bitcoin verkopen voor euro zeer eenvoudig ingericht en kan het op meerdere plekken. De enige eis die vaak wordt is gesteld is dat de desbetreffende partij geregistreerd bij De Nederlandsche Bank moet zijn. Een ander punt waar je op moet letten zijn de transactiekosten. Deze kosten wil je zo laag mogelijk houden, zodat je meer euro’s voor je Bitcoin ontvangt.

Bitcoin verkopen doe je dus het gunstigs bij Bitvavo. Hier betaal je als nieuwe gebruiker tot 1000 euro niets, daarna betaal je zo’n 0.25% (of minder) per transactie. Ter vergelijking, bij Litebit lopen deze kosten op tot wel 2%.